Не обсъждаме вариант за отваряне на заведенията. Така здравният министър Костадин

...
Не обсъждаме вариант за отваряне на заведенията. Така здравният министър Костадин
Коментари Харесай

Здравният министър: Не се обсъжда отваряне на заведенията

" Не обсъждаме вид за отваряне на заведенията ". Така здравният министър Костадин Ангелов отговори на ресторантьорите, които по-рано заплашиха с протести, в случай че не бъдат отворени след 31 януари. Според Ангелов цели в разхлабването на ограниченията са обучение, опазване на здравето, спорт. " Ресторантьори и хотелиери са доста значим отрасъл, само че те не са наш приоритет сега. Нацията би трябвало да е образована и здрава, би трябвало да позволим на учениците и младежите да спортуват, това са нашите цели ", разяснява здравният министър.

Ресторантьори и притежатели на нощни клубове и дискотеки заплашиха тази заран с гражданско непокорство и своеволно отваряне на заведенията.  " Ако до 2 седмици не се вземе решение за отваряне на нашия бранш, защото ние сме на последно място по заболеваемост в Европа, ние няма накъде да паднем повече – ще използван италианския модел. Всички заведения ще отворят в един ден и ще работят оттук насетне. От един миг нататък към този момент няма какво да се губи. Повече няма да чакаме ". Това написа на фейсбук страницата на Българската асоциацията на заведенията нейният председател Ричард Алибегов.

От БАЗ разгласиха и самобитна анкета към своите членове в профила си във Facebook. Същият текст бе публикуван и от другата браншова организация Сдружения на заведенията в България. 

Днес ви питаме: Какви би трябвало да са идващите дейности на затворените бизнеси, освен заведенията, в случай че щабът реши да удължи възбраната за работа и след 31.01.?

1. Организиране на народен митинг.

2. Обявяване на Гражданско непокорство по образеца на Италия.

3. Национален митинг, а в случай че настояванията ни не бъдат задоволени, следващо отваряне на обектите по образеца на Италия.

4. Съгласяваме се да останем затворени, само че в случай че изплатят обезщетенията на всички до 31.01, и до същата дата има написани и признати нови ограничения за февруари.

По-късно денем двете браншови сдружения оповестиха, че след разговори със своите членове и представители на личния състав излизат с нови оферти " за туширане на напрежението ". Те плануват:

1. Всички заведения за хранене да отворят на 01.02.2021 година при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения, настоящи от преди възбраната за работа. Нощните клубове да отворят на 12.02.2021 година
2. Изплащане на обезщетенията на личния състав за ноември и декември до 31.01.2021 година
3. Изплащане на обезщетенията на личния състав за януари до 10 дни след датата на кандидатстване.
4. Изплащане на обезщетенията на притежателите на затворените обекти до 31.01.2021 година
5. Идеята за поетапно отваряне да се осъществя по следния метод: Всеки притежател да реши дали да отсрочи отварянето на своя обект, като тези, които изберат да отворят на по-късен стадий, да получат като тласък и отплата 20% на база оборот, а личният състав им - 75% от осигурителния приход.

Острата реакцията на ресторантьорите и опасността с гражданско непокорство се случва след като полиция и здравни инспектори разкриха нелегални празненства в заведения в Пловдив и София през уикенда и глобиха посетителите и притежателите на обектите. Нарушенията на разпоредбите за събиране на хора и на ограничаването хотелските заведения за хранене да работят до 22 часа съответствува и с акции на гражданско непокорство в Италия. На 15 януари стотици ресторантьори в Италия отвориха порти макар противоепидемичните ограничения, които съгласно притежателите убиват дребния и междинен бизнес и лимитират правата и свободата на хората. В обществените мрежи гости качиха клипове от разнообразни претъпкани заведения.

По мотив полицейските акции от двете браншови сдружения в България разгласиха колаж:



 

" Предстои разискване на предлагането заведенията за хранене, по образеца на хотелите, да отворят при потенциал от 50% и да работят от 6 часа сутринта до 22 часа , в случай че епидемиологичната конюнктура разрешава това разхлабване на ограниченията ", разяснява тази заран пред Българска национална телевизия вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.  Друго предложение било ресторантите да работят с предварителна резервация със прецизно съблюдаване на разстояние сред масите и цялостна стерилизация. Не всички заведения обаче имали възможност да работят с резервации.

Тези хрумвания занапред щели да се коментират с Националния действен щаб. " Туристическият бранш е най-пряко обиден от коронакризата. В непрекъснат контакт съм с сектора, само че най-важни са животът и здравето на хората ", съобщи министър Николова.

Здравният министър Костадин Ангелов обаче изрично отряза ултимативния звук на ресторантьорите: " Една война не се печели със закани и с опити на някой отрасъл да изкара по-високи мотив. Разбирам, че претекстът " който вика най-вече, се чува най-добре " е доста сериозен, само че моят дълг е към всеки български жител. И това, че някой отрасъл си разрешава да насочва закани, няма да докара резултат, който да е потребен за всеки български жител ", съобщи Ангелов.

Ресторантите в България са затворени със заповед на здравния министър от 27 ноември 2020 година, а нощните заведения - от средата на октомври. Вторият локдаун за сектора е до 31 януари. Малко преди Нова година бе разрешено на хотелските заведения за хранене да работят до 22 часа единствено за гостите на хотела и с 50% от потенциала си.

" Настояваме за неотложно погашение на забававените помощи за летните месеци на 2020 година, както заплащане незабавно на обезщетенията за настоящето затваряне. Искаме страната ясно да каже по кое време и при какви условия ще се отворят още веднъж неразрешените бизнеси и при каква заболеваемост ще отпаднат част от ограниченията ", разпространиха в отворено писмо през днешния ден други представители на сектора - Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). 

Оттам напомнят, че скоро ще стане една година, откогато бизнесът е спрял действителна активност. " Няма компании с сходни запаси даже в международен проект. Неслучайно самолетни компании, туроператори, екскурзоводи, хотели и заведения по света получават помощ неколкократно и освен това в нужния размер, с цел да оцелеят. У нас ограниченията за поддръжка са незадоволителни, мудни и тромави, липсва небосвод за разхлабване на противоепидемични ограничения и предвидимост ", показват от БХРА. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР